10/23/2008

Felkészültél a kutyatartásra?

Ezt a tesztet ugyan boxerekre illetve leendő boxertulajdonosoknak fejlesztették ki, mégis sok pontja átütelhető bármely, tetszés szerinti kutyafajtára.


Boxerálló vagy?

Ezen a lapon egy rövid tanfolyam anyaga olvasható. A tanfolyam célja hogy felkészítse a leendő boxer tulajdonost a kutyavásárlás utáni mozgalmas hétköznapokra. A gyakorlatok egymásra épülnek, ezért ajánlatos sorban végezni őket. Akkor érdemes hozzákezdeni a következő gyakorlathoz, amikor az előző már jól, készség-szinten megy.

1.Bevezető gyakorlat
Menjünk ki egy parkba, ahol lehetőleg jó sok járókelővel találkozunk. Sétáljunk egyet a jó levegőn. Nyújtsuk ki a karunkat amennyire csak bírjuk. Majd erőltessük még egy kicsit tovább. Barátságos hangon, jó erősen mondjuk néhányszor: "Lábhoz, lábhoz!". Haladók kiálthatnak is, ahogy csak a torkukon kifér: "Állj már meg! Kitéped a karom!" A gyakorlat lényege: Ne vegyünk tudomást a járókelők kíváncsi, fürkésző pillantásairól.

2.Tűrőképességi gyakorlat
Menjünk el az autókereskedésbe, ahol kinéztünk magunknak egy gyönyörű BMW-t. Vegyük alaposan szemügyre. Gyönyörködjük ki magunkat a tökéletes fényezésben, simítsuk végig és szagoljuk meg a bőr kárpitot - majd vásároljuk meg a sarokból egy szakadt kombit. Vegyünk elő néhány doboz száraz háztartási kekszet és néhány levescsontot. Törjük apró darabokra a kekszet és egyenletesen szórjuk szét a szakadt kombi utasterében, az üléseken és a nadrágunk hátuljában. A levescsonttal dörzsöljük át a kárpitokat. Ezután az új kocsival menjünk el az ismerős fodrászhoz. Kérjük el tőle az aznap levágott hajakat és szintén szórjuk szét az utastérben, majd helyezzünk el néhány sáros lábnyomot az üléseken. A kocsi fényezését egy alkalmas eszközzel párhuzamos függőleges minta szerint karcoljuk össze. Így megfelelően előkészítettük autónkat a kutya fogadására és nem fogunk kártevése miatt dühöngeni.

3.Ügyességi gyakorlat
Menjünk el otthonról. Osonjunk ki a kapuig amennyire csendben csak tudunk. Közben füleljünk, hogy milyen kártevés hangját halljuk a lakásból. Félútról a kaputól forduljunk vissza. Próbáljuk meg 5 perc múlva. Kapcsoljuk be a rádiót és keressünk nyugtató zenét. Próbáljunk meg ismét elmenni otthonról. Most hívjuk fel barátainkat és kérjük meg őket jöjjenek inkább Ők át hozzánk.

4.Tűrőképességi gyakorlat2
Készítsük fel a virágos/veteményes kertet a kiskutya érkezésére: hívjuk át a szomszédék gyerekeit és kérjük meg őket focizzanak egy nagyot az ágyásban

5.Egyensúlyfejlesztő gyakorlat
Tanuljunk meg a fotel 1/8-án ülni, fél fenékkel. Közben próbáljunk meg felhajtani egy bögre kávét és elmajszolni egy süteményt. Néhány perc múlva adjuk fel. Öntsük a kávét a fotelre és morzsoljuk rá a süteményt. A gyakorlat felkészít arra, hogyan kávézunk majd a boxer társaságában.

6.Szem-kéz koordinációs gyakorlat
Kössünk két villát egy nyakörvre és erősítsük a kilincsre. Próbáljuk meg lenyomni úgy a kilincset, hogy a villák nem csendülnek össze. Mindannyiszor, amikor ez nem sikerül tiszta erőből karmoljuk végig sípcsontunkat egy éles, hegyes tárggyal. A gyakorlat felkészít a kirobogó boxer nyakörvének karmolásaira.

7.Kommunikációs gyakorlat
Hívjunk vendégeket. Ültessük le őket kényelmesen a kanapéra. Ezután borítsunk az ölükbe egy zsák jó sáros krumplit (ezzel utánozzuk a kutya tappancsokat) és egy nedves szivaccsal törölgessük le megdöbbent arcukat (ezzel imitáljuk kutyánk barátságos képen-nyalását). Ezután magyarázzuk meg nekik, mennyire örülünk a látogatásuknak. A következő gyakorlatra csak akkor térjünk át, ha sikerült még legalább 5 percig ott marasztalni őket.

8.Memóriagyakorlat
Véssük fejünkbe a hűtőszekrény tartalmát és az élelmiszerek elhelyezkedését a polcokon. Üljünk le a szobában, háttal a hűtőnek. Képzeljük el mit is veszünk majd ki. Ezután sötétítsük el a házat tökéletesen. Sötétben osonjunk a hűtőhöz. Csendben nyissuk ki az ajtaját, fogjuk meg amit szeretnénk és vegyük ki anélkül, hogy elejtenénk. Majd gyorsan csapjuk be az ajtót. Ha ez a gyakorlat tovább tart, mint 10 másodperc még nem vagyunk érettek a kutyára. Tapasztalni fogjuk, ugyanis hogy amíg tétováztunk, az alsó polcokról a boxer mindent felfalt.

9.Állóképességi gyakorlat
Szokjuk meg, lépésről-lépésre, hogy házunk takarítása teljesen hiábavaló. Kezdjük az ablakokkal: tisztítsuk meg őket. Tökéletesen átlátszóak? Ha igen, zsíros kézzel tapogassuk végig. A gyakorlatot ismételjük napjában legalább kétszer. Folytassuk a gyakorlást a padlóval: mossunk fel, majd szórjunk szét port, homokot, lisztet tetszés szerint. Ismételjük napjában kétszer.

10.Információs gyakorlat
Látogassuk meg egy barátunkat, akinek már van boxere. Kérdezzük meg tőle, hogyan sikerült ránevelni, hogy napi 20 órán keresztül idiótaként viselkedjen? Milyen módszerekkel tisztálkodnak, élnek, alszanak mellette?
Nevessük ki őket alaposan. Utoljára tettük ezt.

11.Képzelet-fejlesztő gyakorlat
Jövőbeli éjszakáink elképzelésére végezzük ezt a gyakorlatot (a boxerek az ágyban alszanak): aludjunk el 10 órakor. Ébredjünk fel éjfélkor. Nyak és hátizmaink megfeszítésével egy nagy lendülettel guruljunk le a földre. Fogjunk egy zsák krumplit és tegyük az ágyunkba. Ezután próbáljunk bebújni mellé, a takaró alá. Állítsuk a vekkert 5. 30-ra. Mielőtt felpattannánk, egy vizes szivaccsal töröljük magunkat képen.

Gratulálunk. Aki ezt a tanfolyamot idegösszeomlás nélkül végigcsinálta alkalmas arra, hogy egy boxert fogadjon a házába.
Isten hozta a klubban!



Magyar agár

Nincsenek megjegyzések: