6/23/2009

Magyar agár bírók 2009

Készítettem - ismét - egy összesítést arról, hogy idén kik, hányszor bírálják a magyar agarat.
Elkeserítő, komolyan mondom, és érdekes is egyben.

Bevezetőnek annyit, hogy a top 3-ba nem jutott be Korózs András, Szanka Judit, Tesics György valamint Petik Zsuzsanna (hálistennek) és Hartmann György sem (szintén hálistennek) valamint - bár ez nem meglepő - egy külföldi küllembíró sem.

A teljesség kedvéért pedig annyit, hogy 4 kiállításnál még nem lehet tudni, ki fogja végezni a magyar agár bírálatokat.

Aki arra tippel a fentiek alapján, hogy a TOP 3-ban a jól bejáratott, tapasztalt Erdős - Jakkel - Harsányi trió került, az téved. Legalábbis 33%-ban.

Nézzük csak szép sorjában.

Az eddigi adatok alapján a 3. legtöbbet foglalkoztatott bíró idén Harsányi Péter, aki 3 alkalommal ítélheti meg fajtánk egyedeit, ebből kétszer CACIB kiállításon.
A TOP 2 valóban Erdős László, 4 bírálattal, de ezek közül egyik kiállítás sem CACIB vagy neadjaég Klubkiállítás. (Sajnos.)
A győztes azonban - na kinek a nevét nem olvashattuk eddig? Miklós Levente? Nem, nem... A kiállítást szervezők szerint a legtöbb kiállítót vonzó (ergo legtöbb bevételt generáló), akarommondani, dehogyis, a leghozzáértőbb magyar agár bíró kis hazánkban László István: 6 bírálat, 4 CAC, 2 CACIB, vagyis kis híján a kiállítások 25%-a!

Hát mit lehet erre mondani? Halleluja! Egy Kitűnőre mindenki jó... Miklós, nevezd Bakát, nála nem fog megesni az a csúfság, hogy nem ő lesz a Fajtagyőztes. ;) De logikát, hozzáértést, neadjisten következetességet ismét nem kell keresni a bírálatokban, az eredményekben (kivéve Baka Fajtagyőztességét persze).

És bizony-bizony, sem dr. Balogh Zsuzsanna, sem Miklós Levente, sem Jakkel Tamás dr. - egyelőre - nincs egyik bírói listán sem idén, mint magyar agár bíró. Balogh Zsuzsáért nem is sírok. Nagyon örülök viszont Tesics György visszatérésének, mert nagyon szimaptikus volt a 2005-ös kecskeméti bírálata (pedig nem nyertünk :P ), de még jobban a bírálat utáni magyarázata.

Még pár érdekesség: kezdő (a fajtában kezdő, a bírálatban nem) bírókat egyből CACIB-ra tenni nagy bátorságra utal, ami Hódosi esetében bejött (Székesfehérvár 2. nap), Petik esetében meg egy nagy melléfogás volt (Budapest 2. nap).

Szerintem. :)

A teljes lista megtekinthető itt.

1 megjegyzés:

totika írta...

A Dr. Jakkelt én is sajnálom.